poniedziałek, 22 maja 2017

Makaron ze szparagami i szynką

Sezon na szparagi w pełni a ponieważ jest dość krótki- korzystajmy do woli.

Makaron ze szparagami i szynką
Składniki:

500 g makaronu tagiatelle
150 g szynki lub dobrej kiełbasy krakowskiej
500 g  szparagów
sól, pieprz
400 g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy a 1/2 szkl wody z gotowania zachowujemy. Na patelni podsmażamy na oleju czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Szparagi płuczemy i kroimy w 1,5 cm paski. Obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości, na koniec wrzucamy główki szparagów. Przecedzone szparagi przekładamy na patelnię z szynką, podlewamy woda z gotowania makaronu, dokładamy jogurt grecki, sól i pieprz i gotujemy przez kilka chwil do połączenia się smaków i zredukowania sosu. Na koniec dodajemy do sosu ugotowany makaron, mieszamy ze sobą składniki i przekładamy na talerze.

2 komentarze:

Printfriendly