niedziela, 21 maja 2017

Wątróbka z cebulą

Będąc na zakupach na targu weszłam do sklepu mięsnego, gdzie ekspedientka akurat wykładała świeżą wątróbkę.  To stało się mym natchnieniem na obiad - wątróbka z cebulą, zdrowe i pożywne danie z dużą zawartością witaminy C. Do tego akuratny kiszony ogórek i chleb z miejscowej piekarni - prosty i smaczny posiłek dla całej rodziny. Wątróbka wyszła miękka a odgrzana na drugi dzień również smakowała wyśmienicie.
Wątróbka z cebulą
Składniki:

 1 kg wątróbki
3 spore cebule
sól, pieprz czarny
maggi w płynie
ewentualnie 1 kwaśne jabłko
mąka

Wykonanie:

Wątróbkę płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy ze ścięgien, kroimy w plastry i namaczamy przez co najmniej godzinę w mleku. Następnie obtaczamy ją w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w plasterki i podduszamy  w garnku na łyżce smalcu, soląc i pieprząc zarazem. Jeżeli dodajemy jabłko to ścieramy je na tarce jarzynowej i dusimy razem z cebulą. Do podduszonej cebuli przekładamy partiami usmażoną wątróbkę. Skrapiamy maggi w płynie, mieszamy i razem podduszamy przez kilka minut. Na koniec  możemy doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę podajemy gorącą z ogórkiem kiszonym i pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly