Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym |
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz czarny
1 małe jajko
świeża bazylia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
starty parmezan
500 g makaronu tagliatelle
500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Mięso mielone wraz z jajkiem i bułką tartą wyrabiamy na gładka masę doprawiając do smaku. Następnie formujemy małe kulki i układamy na desce czy talerzu. Osobno w garnku zagotowujemy passatę pomidorową z ziołami prowansalskimi i wkładamy do niej kolejno kulki mięsne. Razem gotujemy ok. 10 min. Jeśli sos wyjdzie za rzadki można go lekko zagęścić mąką. Podajemy z makaronem, świeżą bazylią i posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz