piątek, 26 maja 2017

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla sosu bolognese. Zawsze to trochę inaczej wygląda i smakuje. My zjedliśmy z apetytem;).
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz czarny
1 małe jajko
świeża bazylia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
starty parmezan
500 g makaronu tagliatelle
500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy  i dodajemy do mięsa. Mięso mielone wraz z jajkiem i bułką tartą wyrabiamy na gładka masę doprawiając do smaku. Następnie formujemy małe kulki  i układamy na desce czy talerzu. Osobno w garnku zagotowujemy passatę pomidorową z ziołami prowansalskimi i wkładamy do niej kolejno kulki mięsne. Razem gotujemy ok. 10 min. Jeśli sos wyjdzie za rzadki można go lekko zagęścić mąką. Podajemy z makaronem, świeżą bazylią i posypujemy startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly