piątek, 26 maja 2017

Makaron z cukinią i suszonym pomidorami

Delikatne, lekkie  danko, którego obowiązkowo należy się dokładka aby nasycić głód. Swój śródziemnomorski smak zawdzięcza użytym składnikom i przyprawom. Ekstra danie na np.: postny piątek lub dla wegetarian.
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
Składniki:

500 g makarony falbanki
2 małe cukinie
5-6 suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku
starty parmezan
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy i kroimy w plastry, które następnie podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cukinia już zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Podlewamy olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami (doda nam aromatu potrawie). Ciepły makaron łączymy z warzywami i posypujemy startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly