piątek, 27 września 2019

Kurczak po beskidzku ( z oscypkiem i żurawiną)

Po ostatniej wyprawie w góry przywiozłam spory zapas oscypków i  różnej maści serów zakopiańskich. Wykorzystywałam je w kuchni na różne sposoby min. w postaci kotletów z oscypkiem i żurawiną. 
Kurczak po beskidzku ( z oscypkiem i żurawiną)
Składniki:

1 filet z kurczaka
1-2 oscypki
3-4 łyżki żurawiny ze słoiczka
sól, pieprz
czosnek

Wykonanie:

Fileta kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy bez panierki na rozgrzanym oleju. Na usmażone kotlety układamy plastry oscypka i rozsmarowujemy żurawinę. Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170°C do lekkiego rozpuszczenia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly