czwartek, 26 września 2019

Zupa fasolowa

Jak widzę na targu świeżą fasolę jaś tyczkową, nie mogę się się oprzeć by nie zabrać jej ze sobą do domu.  Fasola jaś jest świetnym żródłem białka, zawiera witaminy z grupy B oraz E i A a także potas i kwas foliowy. Dodatkowo nasiona fasoli są dobrym żródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu pokarmowego.
Zupa fasolowa
Składniki:

500 g świeżej fasoli jaś
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała cebula
4 ziemniaki
sól, pieprz czarny
majeranek
koperek
ziele angielskie i liść laurowy

Wykonanie:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy opłukaną fasolę, dokładamy listek laurowy, ziele angielskie i zalewamy bulionem. Cebulę pokrojoną w kostkę rumienimy na oleju i dodajemy do zupy, gdy warzywa już będą miękkie. Zupę doprawiamy przyprawami, posypujemy koperkiem. Tę wersję najbardziej lubią moje dzieci ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ubogacić zupę zasmażką, podsmażoną kiełbasą czy wędzonym boczkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly