Schab z suszonymi pomidorami |
600 g schabu w plastrach
ok 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
oregano
2 łyżki sosu sojowego
100 ml wina białego półwytrawnego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Wykonanie:
W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i wkładamy plastry schabu. Obsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Mięso zalewamy szklanką gorącej wody, dolewamy wino oraz oliwę z zalewy z suszonych pomidorów. Doprawiamy sosem sojowym, dokładamy suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny, do miękkości mięsa.W połowie gotowania plastry schabu przekładamy na drugą stronę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy. Tak duszony schab podajemy z ziemniakami z wody i gotowanym zielonym groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz