piątek, 27 września 2019

Schab z suszonymi pomidorami

Schab z suszonymi pomidorami
Składniki:

600 g schabu w plastrach
ok 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
oregano
2 łyżki sosu sojowego
100 ml wina białego półwytrawnego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej


Wykonanie:

W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i wkładamy plastry schabu. Obsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Mięso zalewamy szklanką gorącej wody, dolewamy wino oraz oliwę  z zalewy z suszonych pomidorów. Doprawiamy sosem sojowym, dokładamy suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny, do miękkości mięsa.W połowie gotowania plastry schabu przekładamy na drugą stronę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy. Tak duszony schab podajemy z ziemniakami z wody i gotowanym zielonym groszkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly