To ciasto jest również zasługą mojej córki, która prosiła mnie o zrobienie czegoś słodkiego, co będzie mogła ze sobą zabrać w pojemnik do szkoły. Zawsze pakuję kilka kawałków bo wiem, że jej koleżanki oczekują na jakiś smakołyk od Zosi.
Ciasto mleczna kanapka |
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
3 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Studzimy.
Po wystudzeniu:
5 jajek
1/4 szkl cukru
1 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie stopniowo po jednym żółtku w dalszym ciągu ubijając. Następnie dodajemy masę jajeczną do wystudzonej mieszanki czekoladowej. Pod koniec dodajemy mąką, proszek i sodę, mieszając dalej łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy 40 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Składniki na krem:
125 ml mleka
350 g masła
2 szkl. mleka w proszku (niegranulowanego)
2/3 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i odstawiamy do wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy powoli i partiami na przemian wystudzone mleko i mleko w proszku. Ucieramy na gładką masę, którą przekładamy blaty czekoladowe. Można polać po wierzchu polewą czekoladową ale stwierdziłam, że dość już cukru kalorii. Masa jest dość sztywna a ciasto ładnie się kroi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz