środa, 12 października 2016

Placki ziemniaczane

Odmiana ziemniaków, które mam w domu, jak się okazało genialnie nadaje się na placki. Ziemniaki po starciu nie ciemnieją a placki są chrupiące i złociste.
Placki ziemniaczane
Składniki:

12 dużych ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1/2 szkl. mąki pszennej
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Dodajemy do nich jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie łączymy składniki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Najlepsze są prosto z patelni, podane z keksem kwaśnej śmietany.

1 komentarz:

  1. Wg moich obserwacji to ziemniaki nie ciemnieją, gdy zetrze się je razem z cebulą:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly