Racuchy z rodzynkami |
1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. mleka
1 jajko
2 łyżki cukru kryształu
5 dag drożdży
szczypta soli
garść rodzynek
cukier puder do obsypania
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Odważoną mąkę przesypujemy do miski i robimy dołek. Następnie wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli i posypujemy cukrem. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy aby rozczyn urósł, co zwykle trwa 20 min. Po tym czasie dodajemy jajko, oraz rodzynki i razem dokładnie wyrabiamy. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia; musi podwoić swoją objętość. Przygotowujemy kubek z ciepłą wodą, w której będziemy zanurzać łyżkę przed nabraniem ciasta. Racuchy smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz