piątek, 6 października 2017

Grzyby duszone w śmietanie

Jesień tego roku obfituje w dary lasu, jakimi są grzyby. Wielu z nas już zapełniło swe spiżarnie przetworami z nich, także na co dzień coraz częściej goszczą u nas dania z dodatkiem grzybów leśnych,  pełnych smaku i aromatu. Dziś proponuję koźlarze duszone w śmietanie, przepis tradycyjny a jakże pyszny. 

Grzyby duszone w śmietanie
Składniki:

1 kg grzybów leśnych (u mnie koźlarze)
2 cebule
3 łyżki masła
250 ml śmietany 30%
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Grzyby oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na jednakowej wielkości części. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i szklimy na maśle w rondlu. Dodajemy grzyby i dusimy na małym ogniu do odparowania wody tj. ok 15 minut. Czasami delikatnie mieszamy łyżką aby nie  uszkodzić kapeluszy. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Dusimy razem ok. 10 minut. Grzyby duszone możemy podać jako sos do kaszy lub makaronu lub jako dodatek do pieczeni.
Koźlarz czerwony


Danie bierze udział w akcji kulinarnej założonej przez Badylarkę "Na grzyby..."

Na grzyby...

2 komentarze:

Printfriendly