Filet indyczy według tego przepisu jest wilgotny i soczysty, ma wysublimowany smak i do tego jest bardzo zdrowy.
Pieczony filet indyczy |
Pieczony filet indyczy |
1,5 kg filetu z indyka
Marynata:
1 cebula
4 ząbki czosnku
1,5 łyżki musztardy Dijon
sok z cytryny
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/ 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka wody
Wykonanie:
Filet płuczemy, osuszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch smarujemy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w zimne miejsce. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowany filet z indyka możemy wykorzystać na drugie danie lub na zimno, na kanapki. W obu wersjach smakuje wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz