wtorek, 27 marca 2018

Pieczony filet indyczy

Filet indyczy według tego przepisu jest wilgotny i soczysty, ma wysublimowany smak i do tego jest bardzo zdrowy.
Pieczony filet indyczy

Pieczony filet indyczy
Składniki:

1,5 kg filetu z indyka

Marynata:

1 cebula
4 ząbki czosnku
1,5 łyżki musztardy Dijon
sok z cytryny
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/ 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka wody



Wykonanie:

Filet płuczemy, osuszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch smarujemy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w zimne miejsce. Następnie pieczemy w piekarniku  rozgrzanym do 180°C  przez ok 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowany filet z indyka możemy wykorzystać na drugie danie lub na zimno, na kanapki. W obu wersjach smakuje wybornie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly