wtorek, 27 marca 2018

Keks z bakaliami


Keks z bakaliami
Składniki:

20 dag masła
20 dag cukru
4 jajka
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
10 dag skórki pomarańczowej
10 dag mieszanki keksowej
szczypta soli
4 łyżki mleka
otarta skórka z cutryny

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania dodajemy szczyptę soli. Do masy wbijamy jajka i mleko. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bakalie oprószone mąką dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej i wysypanej keksówki i pieczemy 60 minut w 170°C. Po ostudzeniu możemy keks oprószyć cukrem pudrem.


2 komentarze:

Printfriendly