środa, 28 marca 2018

Makaron z boczniakami

Zakup opakowania boczniaków stał się inspiracją do tego dania. Danie proste, smaczne i lekkie, no i z moim ulubionym makaronem! Boczniaki, jak każde grzyby świetnie smakują podane w sosie śmietanowym. 
Makaron z boczniakami
Składniki:

25 dag boczniaków
1 mała cebula
1 szkl śmietany 18%
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz czarny, sól
2 ząbki czosnku
parmezan
makaron tagliatelle

Wykonanie:

Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju. Dodajemy do niej grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy, aż woda z boczniaków odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sos sojowy i przecier pomidorowy oraz śmietanę. Danie posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy i chwilę wszystko podsmażamy. Podajemy z makaron, oprószając parmezanem lub serem grana padano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly