Zakup opakowania boczniaków stał się inspiracją do tego dania. Danie proste, smaczne i lekkie, no i z moim ulubionym makaronem! Boczniaki, jak każde grzyby świetnie smakują podane w sosie śmietanowym.
Makaron z boczniakami |
25 dag boczniaków
1 mała cebula
1 szkl śmietany 18%
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz czarny, sól
2 ząbki czosnku
parmezan
makaron tagliatelle
Wykonanie:
Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju. Dodajemy do niej grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy, aż woda z boczniaków odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sos sojowy i przecier pomidorowy oraz śmietanę. Danie posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy i chwilę wszystko podsmażamy. Podajemy z makaron, oprószając parmezanem lub serem grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz