poniedziałek, 26 marca 2018

Zupa brokułowa

Zieleń króluje wiosnę na naszych talerzach, dziś akurat w smacznej, pożywnej i rozgrzewającej zupie brokułowej.
Zupa brokułowa
Składniki:

1 brokuł
bulion
1 marchewka
1 mała pietruszka
5 ziemniaków
4 łyżki śmietanki
koperek
sól cebulowo-lubczykowa
pieprz czarny

Wykonanie:

Do bulionu wkładamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę,  gotujemy przez 15 min. Po tym czasie dokładamy pokrojone ziemniaki a po 10 minutach podzielony na różyczki brokuł. Zupę gotujemy krótko, do miękkości brokuła, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę posypujemy świeżym lub suszonym koperkiem. Podajemy gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly