wtorek, 27 marca 2018

Karkówka na bazie sosu sojowego

Kolejna odsłona na przygotowanie tak wdzięcznego w obróbce mięsa, jakim jest karkówka. Wszyscy lubimy dania z piekarnika, które niemalże "robią" się same.
Karkówka na bazie sosu sojowego
Składniki:

1,5 karkówki
2 cebule
sól, pieprz czarny
przyprawa do żeberek

Glazura:

5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu

Wykonanie:

Karkówkę płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Mięso doprawiamy przyprawami, układamy na zakładkę w naczyniu żaroodpornym, przekładając plastrami cebuli. Posypujemy przyprawą do żeberek. W miseczce łączymy ze sobą składniki glazury i polewamy nią mięso. Naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 1,5 godziny. Ja podałam z moim ulubionym ryżem basmati i surówką z selera i marchewki - przepis tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly