niedziela, 18 grudnia 2016

Tradycyjny śledzik w occie i oleju

Muszę przyznać, że jestem smakoszem śledzi. W okresie jesienno-zimowym smakują mi najbardziej. Przygotowuję je na różne sposoby, a ten jest najpopularniejszy.
Tradycyjny śledzik w occie i oleju
Składniki:

4 szt. matiasów
1 duża cebula
4 szkl. wody
1 szkl. octu
1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
liść laurowy, ziele angielskie
olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, aż nie będą słone. Następnie kroimy na kawałki, cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier oraz cebulę i gotujemy przez ok 5 min. Następnie studzimy i zimną zalewą zalewamy śledzie ułożone w słoiku, dodajemy olej ok. 5 łyżek. Po 24 godzinach marynowania śledzie nadają się do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly