Golonka pieczona |
2 golonki
1 marchewka
1 pietruszka
ziele angielskie, liść laurowy
majeranek
sól, pieprz czarny
czosnek granulowany
kolendra utłuczona w możdzieżu
papryka ostra
Wykonanie:
Golonki płuczemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól, marchewkę i pietruszkę w całości. Golonki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 2,5 godziny. Po tym czasie golonki wyjmujemy, skórę nacinamy w kratkę i nacieramy ulubionymi przyprawami. Ja użyłam majeranku, czosnku granulowanego, kolendry, pieprzu czarnego i papryki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180°C ok. 40 min, do uzyskania chrupiącej złotej skórki.
Golonkę najlepiej podać z musztardą, kromką dobrego chleba i szklanką piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz