Oponki serowe |
25 dag. sera białego
1/2 szkl. cukru
1 żółtko
1 1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody (rozpuszczona w łyżce mleka)
szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm (albo grubiej, w zależności jakiej grubości chcemy osiągnąć pączki). Szklanką wykrawamy kółka a kieliszkiem krążki wewnątrz kółek. Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Ja smażę we frytkownicy. Smażę również kółka wykrawane kieliszkiem, ale można je równie dobrze zarobić w ciasto, ponownie rozwałkować i wykrawać oponki. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem.
Acha, zapomniałabym dodać,że to mała porcja, radzę ją podwoić.
jak je lubię:)
OdpowiedzUsuń