piątek, 23 grudnia 2016

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy. Musimy pamiętać, że czyści krew, podnosi odporność, reguluje pracę jelit oraz obniża ciśnienie. Możemy pić go dwa razy dziennie po pół szklanki lub wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego czystego. 

Zakwas buraczany


Składniki:

1 kg buraków czerwonych
2 litry przegotowanej wody
3 łyżeczki soli
6  ząbków czosnku
liście laurowe, ziele angielskie

Wykonanie:

Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Obrane, pokrojone w plasterki buraki, czosnek i przyprawy przekładamy do naczynia kamionkowego. Zalewamy przygotowaną solanką i odstawiamy na 5-7 dni. Słój stawiamy w pomieszczeniu o temperaturze 18-25°C. Możemy dodać kromkę chleba żytniego na zakwasie. Ja jednak tego nie czynię. Po tym czasie zlewamy zakwas i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraków. Zakwasu używamy do przygotowania barszczu czerwonego na zakwasie lub w celach leczniczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly