poniedziałek, 19 grudnia 2016

Zupa kartoflanka

Po raz pierwszy ugotowałam kartoflankę według tego przepisu. Nie oczekiwałam zbyt wiele od zupy z tak prostych składników. Zostałam jednak zaskoczona pełnią smaku tej zupy, bogactwem aromatu, bo fakt, że jest bardzo pożywna nie zdumiał mnie. Sendo sukcesu tej zupy tkwi w podsmażanych warzywach  i mięsie. Od dziś kartoflanka znajduje się w kanonie moich zup!
Zupa kartoflanka
Składniki:

150 g cienkiej, dobrej kiełbasy
8 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 l bulionu
majeranek
sól, pieprz czarny
śmietana 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju

Wykonanie:

W średnim garnku, w którym ma się zupa gotować, rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub półplasterki kiełbasę. Podsmażamy a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę szklimy, pilnując aby czosnek się nie przypalił. Dokładamy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz roztarty w rękach majeranek. Kilka minut podsmażamy, często mieszając. W dalszej kolejności zalewamy warzywa i mięso ciepłym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W szklance rozrabiamy śmietanę z mąką ziemniaczaną. Zaprawiamy nią zupę i gotujemy ok. minuty, aż zupa nam ładnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly