Surówka z czarnej rzepy z marchewką |
3 marchewki
1 duża czarna rzepa
sól, pieprz czarny
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
Wykonanie:
Marchewki i czarną rzepę obieramy, płuczemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej. Czarną rzepę skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki mieszamy z majonezem i przyprawami. Dobrze, jak surówka postoi przed obiadem ok. pół godziny.
Czarna rzepa ma wiele walorów odżywczych i leczniczych - działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobólach. Z wyglądu niepozorna - rzepa jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera , duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz