niedziela, 18 grudnia 2016

Surówka z czarnej rzepy i marchewki

Prosta a jakże smaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki są dostępne zimową porą a użyte składnik gwarantują całe bogactwo witamin.
Surówka z czarnej rzepy z marchewką
Składniki:

3 marchewki
1 duża czarna rzepa
sól, pieprz czarny
2 łyżki majonezu
sok z cytryny

Wykonanie:

Marchewki i czarną rzepę obieramy, płuczemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej.  Czarną rzepę skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki mieszamy z majonezem i przyprawami. Dobrze, jak surówka postoi przed obiadem ok. pół godziny. 
Czarna rzepa ma wiele walorów odżywczych i leczniczych - działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobólach. Z wyglądu niepozorna - rzepa jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera , duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly