czwartek, 16 marca 2017

Galareta wieprzowo-drobiowa

Oj dawno nie robiłam galarety, ten czas to już trzeba nawet w latach liczyć. I pewnie dlatego wyszła wyśmienita a z lodówki zniknęła w oka mgnieniu. To już ostatnia salaterka galarety pozowała do zdjęcia.
Galareta wieprzowo-drobiowa
Składniki:

2-3 golonki wieprzowe
1-2 udka kurczaka
1 nóżka wieprzowa
3 marchewki
1 pietruszka
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz czarny
ok. 2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Mięso myjemy i przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie oraz obrane warzywa. Całość gotujemy ok. 3 godzin, w połowie gotowania wyjmujemy drób. Mięso po ugotowaniu powinno ładnie odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy je z wywaru i kroimy tak jak i kurczaka w kostkę. Skórę odkładamy. Pozostały po ugotowaniu wywar odcedzamy, doprawiamy do smaku solą oraz rozpuszczamy w nim żelatynę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. W przygotowanych naczynkach: mogą to być kubki plastikowe, salaterki, pucharki czy inne foremki, układamy plasterki marchewki, natkę pietruszki (można również użyć zielonego groszku, kukurydzy, pietruszki, jajka na twardo itp.) a następnie kładziemy warstwę mięsa. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Tak przygotowane galaretki wstawiamy do lodówki aby stężały. Wykładamy je spodem do góry na talerzyk i skrapiamy sokiem z cytryny lub octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly