poniedziałek, 13 marca 2017

Szarlotka na cienkim i kruchym cieście

Nie lubię w szarlotkach grubego ciasta, stąd ta mi bardzo odpowiada. Przepis przywędrował do mnie od koleżanki, która go dostała o d koleżanki, która... itd
Szarlotka na cienki i kruchym cieście
Składniki:

30 dag mąki
20 dag masła roślinnego
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
2 łyżki śmietany

2 duże słoiki smażonych jabłek, cynamon

Wykonanie:

Z podanych  składników zagniatamy szybko ciasto. Schładzamy je  w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią blachę do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 180°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka a drugą część ciasta rozwałkowujemy albo układamy  w szachownicę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Posypujemy cukrem pudrem,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly