Kotlety schabowe marynowane |
1,3 kg schabu
sól, pieprz czarny
Składniki na marynatę:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki majeranku
3 łyżki keczupu
5 ząbków czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem a następnie przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Składniki na marynatę łączymy ze sobą a najlepiej zrobić to rózgą kuchenną. Każdy kotlet obtaczamy w marynacie i przekładamy do naczynia. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3-5 dni ( ja marynowałam 3 dni). Po tym czasie wyjmujemy kotlety z marynaty i nie otrzepując smażymy je na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety koniecznie należy poddusić na patelni pod pokrywką ok. 15 minut tak aby były miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz