środa, 15 marca 2017

Kotlety schabowe marynowane

Zaintrygował mnie tak bardzo chwalony w necie przepis na te kotlety a pochodzi on pochodzi z tego bloga. Kotlety przygotowałam na niedzielny obiad dla gości, wszystkich smakowały, są bardzo aromatyczne i miękkie.
Kotlety schabowe marynowane
Składniki:

1,3 kg schabu
sól, pieprz czarny

Składniki na  marynatę:

3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki majeranku
3 łyżki keczupu
5 ząbków czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy

Wykonanie:

Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem a następnie przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Składniki na marynatę łączymy ze sobą a najlepiej zrobić to rózgą kuchenną. Każdy kotlet obtaczamy w marynacie i przekładamy do naczynia. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3-5 dni ( ja marynowałam 3 dni).  Po tym czasie wyjmujemy kotlety z marynaty i nie otrzepując smażymy je na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety koniecznie należy poddusić na patelni pod pokrywką ok. 15 minut tak aby były miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly