sobota, 15 kwietnia 2017

Ciasto Toffi

Przyznam, że lubię, oprócz wypróbowywania nowych przepisów, odgrzebywać, stare sprawdzone, które już miały swój czas i modę. Do takich "nieśmiertelnych" ciast należy Toffi. Jak dobrze pamiętam, to było moje pierwsze ciasto przekładane bitą śmietaną. Od tamtego czasu moja słabość do bitej śmietany wciąż kwitnie, wręcz przeszła w słodkie uzależnienie.
Ciasto Toffi
Ciasto Toffi
Składniki na ciasto:

500 g mąki
1/2 szkl. cukru pudru
15 dag miodu
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody

Składniki na masę śmietanową:

1/2 l śmietany 30 lub 36%
5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

1 masa krówkowa toffi
10 dag orzechów włoskich siekanych

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i każdy placek pieczemy w 200°C przez 15 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy wystudzoną żelatynę roztopioną w minimalnej ilości wody. Placki przekładamy masą śmietanową, na wierzch wykładamy masę krówkową, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Toffi jest lepsze na drugi dzień, gdy placki odwilgną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly