czwartek, 13 kwietnia 2017

Wielkanocna tarta

Ta tarta zawiera w sobie wszystkie składniki, które kojarzą się nam ze Świętami Wielkanocnymi: biała kiełbasa, chrzan i jajka. Wykonałam ją na dzisiejszy obiad, który już lekko wprowadził nas w  nastrój świąteczny, uczynił przedsmak tego, co będzie się działo na naszym stole w najbliższych dniach.
Wielkanocna tarta
Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
szczypta soli

Składniki na farsz:

1/2 kg białej kiełbasy
cebula
2-3 ząbki czosnku
3 jajka

Składniki na nadzienie:

3 jajka
400 g śmietany 18%
3 łyżki chrzanu
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Formę na tartę natłuszczamy i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Jego powierzchnię nakłuwamy widelcem i obciążamy grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 190°C na złoty kolor. Białą kiełbasę już sparzoną obieramy ze skórki, kroimy w 2 cm kawałki i podsmażamy na oleju z posiekaną cebulką i czosnkiem. Wykładamy na podpieczony spód. 3 jajka gotujemy na półtwardo, obieramy i kroimy na połówki.  Składniki na nadzienie łączymy ze sobą najlepiej rózgą kuchenną i zalewamy nią kiełbasę. Tartę pieczemy aż się lekko zetnie i wtedy wykładamy połówki jajek na wierzch tarty. Ponownie pieczemy aż masa zetnie się zupełnie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, oprószona świeżo zmielonym pieprzem i posypana szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly