Mleczna kanapka z kokosem |
Składniki na ciasto:
200 g mąki
200 ml mleka
100 g cukru
2 jajka
100 ml oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1 l mleka
1 szkl. cukru
7 łyżek kaszy manny
200 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania nadzienia. W garnku zagotowujemy mleko. Do wrzącego mleka dosypujemy połączoną kaszę mannę z cukrem. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do ostudzenia.
W dwóch osobnych miskach łączymy ze sobą składniki suche i mokre potrzebne nam do wykonania ciasta. Następnie suche dosypujemy do mokrych i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy połowę ciemnego ciasta, które będziemy zapiekać w 170°C przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłą masę kokosową a na nią resztę ciemnego ciasta. Pieczemy dalej przez ok 20 min. Ciasto można polać polewą czekoladową ale i bez tego jest pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz