piątek, 14 kwietnia 2017

Mleczna kanapka z kokosem

Mleczna kanapka z kokosem to ciasto, które uwielbiają dzieci.  Znika błyskawicznie a one wciąż proszą o dokładkę aż totalnie się zasłodzą. Polecam wspaniałe połączenie wilgotnego, kakaowego ciasta z mleczną masą kokosową.

Mleczna kanapka z kokosem
Składniki na ciasto:

200 g mąki
200 ml mleka
100 g cukru
2 jajka
100 ml oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

1 l mleka
1 szkl. cukru
7 łyżek kaszy manny
200 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Zaczynamy od wykonania nadzienia. W garnku zagotowujemy mleko. Do wrzącego mleka dosypujemy połączoną kaszę mannę z cukrem. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia  się składników i odstawiamy do ostudzenia. 
W dwóch osobnych miskach łączymy ze sobą składniki suche i mokre potrzebne nam do wykonania ciasta. Następnie suche dosypujemy do mokrych i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy połowę ciemnego ciasta, które będziemy zapiekać w 170°C przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłą masę kokosową a na nią resztę ciemnego ciasta. Pieczemy dalej przez ok 20 min. Ciasto można polać polewą czekoladową ale i bez tego jest pyszne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly