sobota, 15 kwietnia 2017

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane to doskonała, szybka i efektowna przystawka. Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez nich. Jajka możemy nadziewać różnymi farszami np.: z duszonych pieczarek, tuńczykiem, łososiem, brokułem lub właśnie szynką, tartym serem żółtym i ogórkiem.
Jajka faszerowane szynką
Składniki:

8 jajek
3 duże plastry szynki
1 ogórek konserwowy
1 mała cebula (opcjonalnie)
ok 5 dag sera żółtego
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki majonezu
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka, które następnie rozgniatamy widelcem w misce. Ogórek, cebulę i szynkę drobniutko siekamy w kostkę i dorzucamy do żółtek. Wszystko przyprawiamy, dodajemy majonez i musztardę oraz starty na drobnej tarce ser żółty. Gotowym farszem nadziewamy białka, dekorujemy i schładzamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly