To już ostatni kapuśniak gotowany przeze mnie w tym sezonie. Jest to zdrowa zupa dla całej rodziny. Kapusta kiszona jest skarbnicą witaminy C, witamin z grupy B, P, E i beta-karotenu. Zawiera także minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas. Jej właściwości są wszechstronne i w okresie zimowym powinniśmy spożywać jej jak najwięcej, również w postaci surówek.
Kapuśniak |
Składniki:
wywar warzywny lub mięsny
1/2 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cebuli
5 ziemniaków
sporo majeranku
koperek
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Do wywaru dodajemy kapustę kiszoną i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną cebulę. Gdy wszystkie warzywa już zmiękną doprawiamy przyprawami i posypujemy koperkiem. Całość gotujemy kilka minut aby zupa przeszła smakiem przypraw. Ja nie zabielam ani nie zasmażam kapuśniaku ale jak ktoś lubi to oczywiście może to zrobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz