wtorek, 20 września 2016

Barszcz czerwony z fasolą "piękny Jaś"

To bardziej treściwa odsłona barszczu czerwonego wzbogaconego o fasolę "piękny Jaś".
Barszcz czerwony z fasolą "piękny Jaś"
Składniki:

200 g świeżej fasoli "piękny Jaś"
3 duże buraki
wywar drobiowy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz czarny
majeranek otarty
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
śmietana lub  jogurt grecki

Wykonanie:

Do gotowego wywaru dodajemy opłukaną fasolę i gotujemy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy starte na tarce jarzynowej buraki i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy: czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gotujemy aby barszcz nabrał smaku a na koniec dolewamy ocet, który zapewni nam piękny czerwony kolor naszej zupy. Na każdy talerz zupy kładziemy po łyżce śmietany lub jogurtu i podajemy do stołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly