Barszcz czerwony z fasolą "piękny Jaś" |
Składniki:
200 g świeżej fasoli "piękny Jaś"
3 duże buraki
wywar drobiowy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz czarny
majeranek otarty
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
śmietana lub jogurt grecki
Wykonanie:
200 g świeżej fasoli "piękny Jaś"
3 duże buraki
wywar drobiowy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz czarny
majeranek otarty
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
śmietana lub jogurt grecki
Wykonanie:
Do gotowego wywaru dodajemy opłukaną fasolę i gotujemy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy starte na tarce jarzynowej buraki i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy: czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gotujemy aby barszcz nabrał smaku a na koniec dolewamy ocet, który zapewni nam piękny czerwony kolor naszej zupy. Na każdy talerz zupy kładziemy po łyżce śmietany lub jogurtu i podajemy do stołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz