środa, 21 września 2016

Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym

Jeśli miałabym wskazać jedno z moich ulubionych dań z makaronem, to makaron z piersią kurczaka i brokułem w sosie śmietanowym, na pewno znalazłby się w samej czołówce. Posiada wszystkie atuty wrześniowych obiadów, kiedy zebranie goni zebranie, gdzie człowiek organizuje się na nowo, gdzie kurczy się czas między zajęciami dodatkowymi dzieci a pracą i prowadzeniem domu jak zwykle. Jest to szybkie w wykonaniu danko a na dodatek posiada wyborny smak za sprawą brokułu i czosnku.
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym
Składniki:

500 g makaronu świderki
700 g piersi kurczaka
500 g brokułu
400 g śmietany (lub jogurtu greckiego)
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy w wodzie z solą i łyżeczką cukru. Pierś kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w soli i pieprzu a następnie obsmażamy na oleju, dodając pod koniec  posiekane ząbki czosnku. Makaron, brokuł i pierś kurczaka przekładamy do sporego garnka, zalewamy śmietaną (ewentualnie jogurtem) i chwilę razem dusimy, delikatnie  łącząc ze sobą składniki. Można doprawić do smaku solą lub pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly