poniedziałek, 19 września 2016

Naleśniki z ricottą i syropem klonowym

Gwarantuję, że naleśniki te znikną z talerza w oka mgnieniu, przynajmniej tak to się dzieje u mnie. Cała rodzina w nich zasmakowała a dodatek syropu klonowego zawsze gwarantuje powodzenie w kuchni.
Naleśniki z ricottą i syropem klonowym
Składniki na ciasto:

2 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 szkl. mąki
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:

2 opakowania ricotty (2x250 g)
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

Syrop klonowy do polania

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 1/2 godziny aby mąka spęczniała. Po tym czasie smażymy naleśniki, najlepiej na patelni do naleśników, delikatnie podlewając olejem. Gotowe naleśniki odstawiamy do wystudzenia. W miseczce łączymy ricottę z miodem i cynamonem na jednorodną masę. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, zawijamy w rurkę i przekrawamy na pół. W momencie podania polewamy je syropem klonowym. Jeśli nie wyobrażacie sobie naleśników bez dżemu czy  konfitury, z powodzeniem możecie ich użyć do środka lub jako polewę. Moje dzieci  je uwielbiają i tylko nie wiem, czy traktują ja bardziej jako danie obiadowe czy deser? Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Nie dziwię się Mariola że znikają. Wyglądają bardzo apetycznie, a ciasto bardzo wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest naleśnik! Pełny nadzienia. Sama pyszność! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly