niedziela, 18 września 2016

Gruszki w syropie

Urodzaj na gruszki w tym roku obliguje do przygotowania słodkich przetworów z tych owoców.
Gruszki w syropie
Składniki:

1 kg.  twardych gruszek
3 szkl. wody
20 dag cukru
cynamon
gożdżiki

Wykonanie:

Wodę z cukrem i cynamonem zagotowujemy. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do wody. Gotujemy je 10-15 min. na małym ogniu. Do przygotowanych słoików wkładamy po 2-3 gożdżiki i przekładamy do nich gruszki oraz zalewamy syropem, w którym się gotowały. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe!!!  
Tak przygotowane gruszki świetnie nadają się do wykorzystania zimową porą w  deserze lub jako dodatek do ciasta amerykańskiego.

Gruszki, jako jedyne z nielicznych owoców, zawierają jod, który to  minerał pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy jak i całego organizmu. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.  Ponadto gruszki polecane są osobom zmagającym się z biegunką     ( miękkie i dojrzałe owoce) i zaparciami ( odmiany cierpkie i i mało soczyste).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly