Gruszki w syropie |
1 kg. twardych gruszek
3 szkl. wody
20 dag cukru
cynamon
gożdżiki
Wykonanie:
Wodę z cukrem i cynamonem zagotowujemy. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do wody. Gotujemy je 10-15 min. na małym ogniu. Do przygotowanych słoików wkładamy po 2-3 gożdżiki i przekładamy do nich gruszki oraz zalewamy syropem, w którym się gotowały. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe!!!
Tak przygotowane gruszki świetnie nadają się do wykorzystania zimową porą w deserze lub jako dodatek do ciasta amerykańskiego.
Gruszki, jako jedyne z nielicznych owoców, zawierają jod, który to minerał pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy jak i całego organizmu. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Ponadto gruszki polecane są osobom zmagającym się z biegunką ( miękkie i dojrzałe owoce) i zaparciami ( odmiany cierpkie i i mało soczyste).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz