Brotola w płatkach kukurydzianych |
1 kg brotoli
100 g płatków kukurydzianych
1 jajko
4 łyżki mleka
mąka
sól, pieprz
pieprz ziołowy
sok z cytryny
Wykonanie:
Brotolę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny. Najlepiej jest odstawić rybę na jakiś czas do "przegryzienia się". W misce zgniatamy rękami płatki kukurydziane i łączymy je z mąką. W drugiej mieszamy roztrzepane jajko z mlekiem. Filety brotoli maczamy najpierw w jajku z mlekiem a póżniej w panierce z płatków kukurydzianych. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor, z obu stron. Podajemy np. z surówką z kapusty kiszonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz