sobota, 29 października 2016

Cyrtynowiec

To jedno z moich ulubionych ciast. Jedna z warstw to bita śmietana, od której, przyznaję, jestem uzależniona. Ciasto jest fajnie wyważone w smaku; słodycz lukru przełamana kwaskowatą cytryną. Polecam na co dzień i od święta!
Cytrynowiec
Składniki:

Biszkopt z 3 jaj
paczka herbatników

Składniki na masę budyniową:

1 masło roślinne
2,5 szkl. wody
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru

Składniki na bitą śmietanę:

1/2 l śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny

 Składniki na lukier:

3 łyżki wody
1 szkl. cukru pudru

Wykonanie:

Upieczony biszkopt studzimy i delikatnie nasączamy pączem z wody, cukru i soku z cytryny. Na wodzie z cukrem gotujemy 2 budynie śmietankowe. Gdy budyń już zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny i galaretkę cytrynową. Mieszamy wciąż do ponownego zgęstnienia, wyłączamy gaz i studzimy. Masło  o temperaturze pokojowej ucieramy na puch a następnie dodajemy partiami budyń. Masę wykładamy na biszkopt. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier waniliowy oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Następnie układamy rzędami herbatniki. W rondelku gotujemy wodę z cukrem i ciepłym lukrem smarujemy herbatniki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly