To jedno z moich ulubionych ciast. Jedna z warstw to bita śmietana, od której, przyznaję, jestem uzależniona. Ciasto jest fajnie wyważone w smaku; słodycz lukru przełamana kwaskowatą cytryną. Polecam na co dzień i od święta!
Cytrynowiec |
Biszkopt z 3 jaj
paczka herbatników
Składniki na masę budyniową:
1 masło roślinne
2,5 szkl. wody
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
Składniki na bitą śmietanę:
1/2 l śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
Składniki na lukier:
3 łyżki wody
1 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Upieczony biszkopt studzimy i delikatnie nasączamy pączem z wody, cukru i soku z cytryny. Na wodzie z cukrem gotujemy 2 budynie śmietankowe. Gdy budyń już zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny i galaretkę cytrynową. Mieszamy wciąż do ponownego zgęstnienia, wyłączamy gaz i studzimy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch a następnie dodajemy partiami budyń. Masę wykładamy na biszkopt. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier waniliowy oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Następnie układamy rzędami herbatniki. W rondelku gotujemy wodę z cukrem i ciepłym lukrem smarujemy herbatniki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz