niedziela, 23 października 2016

Surówka z kapusty pekińskiej z granatem

Surówkę z kapusty pekińskiej każdy zna. Aby ją trochę podrasować użyłam owocu granatu, który nie dość, ze ożywił smak surówki to jeszcze jak wygląda!
Surówka z kapusty pekińskiej z granatem
Składniki:

1 mała kapusta pekińska
1/2 owocu granatu
1/2 jabłka
1 marchewka
1/2 cebuli
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
sol, pieprz

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż i cienko siekamy. Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Dodajemy sól i pieprz oraz majonez i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Granat kroimy  w poprzek na pół i posypujemy surówkę ziarnkami granatu.

Granat to super owoc o niezwykłych właściwościach. Sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów łagodzi objawy PMS i menopauzy. Badania naukowe potwierdzają skuteczność działania granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym atutem granatu są polifenole należące do przeciwutleniaczy i to im zawdzięczamy główne zalety granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly