Surówka z kapusty pekińskiej z granatem |
1 mała kapusta pekińska
1/2 owocu granatu
1/2 jabłka
1 marchewka
1/2 cebuli
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
sol, pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż i cienko siekamy. Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Dodajemy sól i pieprz oraz majonez i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Granat kroimy w poprzek na pół i posypujemy surówkę ziarnkami granatu.
Granat to super owoc o niezwykłych właściwościach. Sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów łagodzi objawy PMS i menopauzy. Badania naukowe potwierdzają skuteczność działania granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym atutem granatu są polifenole należące do przeciwutleniaczy i to im zawdzięczamy główne zalety granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz