Naleśniki trochę inaczej bo z maki gryczanej. Mają charakterystyczny posmak gryki.
|
Naleśniki gryczane
Składniki:
2 szkl. mąki gryczanej
1,5 szkl mleka
1 jajko
sól
proszek do pieczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie skłądniki łączymy ze sobą, najlepiej mikserem. Odstawiamy do napęcznienia mąki, na co najmniej pół godziny. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej i podlanej olejem patelni naleśnikowej. Przed każdym nabraniem ciasta mieszamy chochlą Naleśniki gryczane wychodzą grubsze niż pszenne. Dobrze smakują z serem żółtym, który delikatnie roztapia się na powierzchni naleśnika.
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| Składniki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz