Polędwiczki drobiowe |
1 duża pierś kurczaka
2 jajka
1/2 szkl. maślanki
mąka
tymianek
oregano
ostra papryka
czosnek granulowany
kurkuma
sól, pieprz czarny
bułka tarta
Wykonanie:
Piersi sprawiamy i kroimy na średniej wielkości polędwiczki. W misce łączymy maślankę z jajkami i zanurzamy w niej kawałki mięsa, odstawiamy do lodówki najlepiej na godzinę. Ta marynata sprawi, że mięso będzie delikatne i soczyste w środku. W drugiej misce łączymy mąkę, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Polędwiczki wyciągamy z marynaty i obtaczamy dokładnie z obu stron w panierce. Następnie smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Jeśli lubimy grube panierki, polędwiczki możemy panierować dwukrotnie. Podajemy z frytkami lub ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz