czwartek, 27 października 2016

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Podstawą prawdziwego risotto jest odpowiedni ryż - arborio. Ta odmiana ryżu o zaokrąglonych ziarnach jest idealna do przyrządzenia tej włoskiej potrawy. Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się on z różnymi przyprawami i chłonie ich smak. Odpowiednio przygotowany ryż powinien pozostać w środku al dente a na zewnątrz rozpływać się w ustach podczas jedzenia. Pamiętajmy, ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, której zawdzięczamy charakterystyczny, gęsty sos.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami


Składniki:

1/2 kg ryżu arborio
1 pierś kurczaka 
20 dag pieczarek
1 cebula 
2 ząbki czosnku
1/2 szkl.  białego wina (opcjonalnie)
parmezan
sól, pieprz
1 łyżka masła
natka pietruszki

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Chwilę razem szklimy, po czym dodajemy surowy ryż i smażymy mieszając, aż ryż będzie szklisty. Wtedy wlewamy 1/2 szkl. ciepłego bulionu. Mieszamy i czekamy do czasu, aż ryż wchłonie bulion. Możemy dolać białe wino. Bulion dolewamy partiami, a gdy ryż wchłonie jedną porcję, dolewamy kolejną. W międzyczasie pierś kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami solą, pieprzem i obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni. Dodajemy pieczarki i mięso do rondla,  gdy ryż już nam  dobrze spęcznieje. Dalej razem gotujemy. Gdy potrwa jest już gęsta i kleista a ryż odpowiedni, dodajemy starty parmezan i łyżkę masła. Czekamy, aż ser się rozpuści i przekładamy na talerze dla  głodnej gawiedzi. Opcjonalnie możemy posypać natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly