sobota, 10 września 2016

Fasolka po bretońsku

Gdy tylko będąc na targu zobaczyłam świeżą fasolę Jaś, już wiedziałam, co będzie na obiad. 
Gotuj z Mariolą
Fasolka po bretońsku

Składniki:

1 kg świeżej fasoli Jaś
30 dag wędzonego boczku
60 dag dobrej kiełbasy
1 spora cebula
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek
ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Fasolę przepłukać w zimnej wodzie, zalać czystą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć tworzącą się na powierzchni pianę, zmniejszyć gaz i dorzucić do garnka ziele angielskie oraz liść laurowy. Na tym etapie nie dodaję soli, ponieważ spowodowałaby ona popękanie skórek na fasoli. Gotuję do miękkości ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania zajmuję się dodatkami. Podsmażam na patelni kiełbasę i boczek, niezadługo, by tylko oddały swój smak i przekładam je do garnka z fasolą. Na tłuszczu, który wytopi się z mięsa szklę pokrojoną w kostkę cebulę. Również przekładam ją do garnka. Dodaję także pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę ( ja akurat lubię ten dodatek, grzechem byłoby jej nie dodać skoro jest świeża, sezonowa). Dodaję przyprawy: sól, pieprz, sporo majeranku. A także dolewam wody, jeśli zachodzi taka potrzeba. Całość gotuję ok.  15 min. Gdy smaki już się dobrze połączą a fasola jest odpowiednio miękka, dodaję koncentrat pomidorowy.  Na patelni robię zasmażkę, którą zagęszczam danie. Całość chwilę gotuję aby zasmażka straciła smak surowizny i danie gotowe. Lubię  również dodać drobno pokrojoną papryczkę chili a jeśli jej nie mam po ręką dosypuję odrobinę papryki ostrej. Natomiast porą zimową kupuję suchą fasolę, którą przed gotowaniem należy moczyć co najmniej 12 godzin.

FASOLA jest cennym żródłem białka roślinnego, witamin takich jak A,B,E,PP oraz minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Poza tym posiada właściwości zasadotwórcze, co przy diecie bogatej w produkty przetworzone ma duże znaczenie. Spożywanie jej ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola stanowi również naturalne żródło lecytyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly