piątek, 9 września 2016

Zupa-krem szczawiowa

Do wykonania zupy natchnęła mnie okoliczność. Teściowa podarowała mi sporo świeżego szczawiu i ten fakt stał się przyczynkiem do tej zupy. Mąż skomentował, że denerwują go liście w zupie, stąd pomysł na zupę krem. A że miałam za dużo ugotowanych ziemniaków do obiadu, wykonanie jej okazało się o wiele szybsze.

Zupa-krem szczawiowa

Składniki:

szczaw świeży ok. 0,5 kg
5 ziemniaków
1 marchewka
śmietana kremówka
8 jajek
30 dag dobrej kiełbasy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotować wywar na kości lub warzywny. Szczaw dokładnie opłukać i pokroić w paski. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę i gotować je do miękkości. Dorzucić szczaw. Pogotować wszystko razem aż szczaw zmięknie. Następnie zmiksować blenderem.  Kiełbasę pokroić w cienkie paski i dorzucić do zupy. Osobno ugotować jajka na twardo. Zupę zaciągnąć słodką śmietaną, doprawić. Na talerzu układamy ćwiartki jajka i zalewamy zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly