piątek, 9 września 2016

Zapiekanka bolognese




  

Czy już wspominałam, że uwielbiam makarony? Oto kolejna jego odsłona. Potrawa podobna do makaronu z sosem bolognese a jednak dodatek świeżych pomidorów i pieczarek oraz zapiekana forma czyni to danie różnym od włoskiej klasyki.

P4021924
Zapiekanka bolognese

 


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
4 pieczarki (opcjonalnie)
2 świeże pomidory
oliwki (opcjonalnie)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz czarny
makaron rurki (lub inny o dużej formie)
30 dag sera żółtego twardego

Wykonanie:

Mięso podduszamy aż do utraty surowego wyglądu. Solimy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz pieczarki w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po tym czasie dodajemy czosnek, zioła i przyprawy. Gdy sos już nabierze smaku zagęszczamy go mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Doprowadzamy do wrzenia i skręcamy gaz.  Ugotowany al dente a nawet bardziej twardy niż al dente makaron (dojdzie nam podczas zapiekania) mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy do rozpuszczenia sera ok. 20 min. w 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly