Papryka faszerowana |
Składniki:
6 średnie papryki
2 małe pomidory
1 cebula
1,5 szkl. suchego ryżu
60 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ryż ugotować. Papryki umyć, osuszyć, ściąć czapeczki od strony ogonka, wyciąć gniazda nasienne.
Osobno w misce połączyć ze sobą składniki na farsz: ryż, mięso, jajko, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Dobrze wyrobić i nadziewać farszem papryki, wstawić je do naczynia żaroodpornego, przykryć z wierzchu czapeczkami i piec w 180 C ok 45 minut.
W taki sam sposób możemy faszerować pomidory a środek po ich wydrążeniu zużyć do farszu.
Faszerowane pomidory |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz