sobota, 10 września 2016

Faszerowana papryka

Zawsze chętnie korzystam z sezonowych darów natury. Mamy wrzesień, czas na paprykę!
Gotuj z Mariolą
Papryka faszerowana

Składniki:

6 średnie  papryki
2 małe pomidory
1 cebula
1,5 szkl. suchego ryżu
60 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
zioła prowansalskie


Wykonanie:

Ryż ugotować. Papryki umyć, osuszyć, ściąć czapeczki od strony ogonka, wyciąć gniazda nasienne. 
Osobno w misce połączyć ze sobą składniki na farsz: ryż, mięso, jajko, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Dobrze wyrobić i nadziewać farszem papryki, wstawić je do naczynia żaroodpornego, przykryć z wierzchu czapeczkami i piec w 180 C ok 45 minut. 
W taki sam sposób możemy faszerować pomidory a środek po ich wydrążeniu zużyć do farszu.
Gotuj z Mariolą
Faszerowane pomidory


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly