Nalewka z aronii |
1,5 kg aronii
3 l wody
400 liści wiśniowych
1,5 kg cukru
5 dag kwasku cytrynowego
1 l spirytusu
Wykonanie:
Aronię najlepiej przemrozić, wystarczy 48 godzin. Do wysokiego garnka wsypujemy aronię, opłukane liści z wiśni i wlewamy wodę. Całość gotujemy 15-20 minut. Następnie odcedzamy. Sok przelewamy do garnka i zagotowujemy z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Gotujemy 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy sok już będzie zimny wlewamy do niego spirytus i mieszamy. Rozlewamy do butelek. Z podanej porcji wyjdzie ok. 4,5 litra nalewki. Po dwóch tygodniach "przegryzania się" nalewka jest gotowa i smaczna. Ja robię podwójną porcję, część wypijamy a drugą część rozdaję znajomym i rodzinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz