czwartek, 8 września 2016

Filet kurczaka faszerowany jajkiem i świeżym szpinakiem

Ten przepis usłyszałam kiedyś w radiu, w audycji apropos dań na  Święta Wielkanocne. Filet kurczaka moja  rodzina uwielbia, jajka również, szpinak niekoniecznie ale nie jest on zbyt wyczuwalny.  Więc zaryzykowałam. Efekt był zaskakujący! Przepis przyjął się i gości teraz jako mięsna przystawka na rożnych okolicznościowych przyjęciach. Uważam, że świetnie sprawdziłby się również na ciepło w roli drugiego dania
P3271906
Składniki:

2  średniej wielkości filety z kurczaka 
4 jajka
kilka liści świeżego szpinaku
4 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Filety przekroić na pół, wyciąć małe polędwiczki, które nie będą nam potrzebne. Posolić je i popieprzyć. Ostrym nożem od grubszej części fileta zrobić kieszonkę. Łyżeczką chrzanu wysmarować środek kieszonki i obłożyć ją opłukanymi liśćmi szpinaku. W tak przygotowaną kieszonkę włożyć obrane jajko. Otwór spiąć wykałaczką. Teraz smażymy nasze kotleciki z każdej strony na wolnym ogniu. Gdy już nam się zrumienią z każdej strony wykładamy je do naczynia odpornego i zapiekamy w piekarniku ok 15 min. Po upływie tego czasu filety na pewno "dojdą"nam już wewnątrz. Wystarczy ostudzić, pokroić w centymetrowe plastry i ułożyć na półmisku. Potrawę można udekorować w zależności od pory roku i podawać z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly