Składniki:
2 średniej wielkości filety z kurczaka
4 jajka
kilka liści świeżego szpinaku
4 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Filety przekroić na pół, wyciąć małe polędwiczki, które nie będą nam potrzebne. Posolić je i popieprzyć. Ostrym nożem od grubszej części fileta zrobić kieszonkę. Łyżeczką chrzanu wysmarować środek kieszonki i obłożyć ją opłukanymi liśćmi szpinaku. W tak przygotowaną kieszonkę włożyć obrane jajko. Otwór spiąć wykałaczką. Teraz smażymy nasze kotleciki z każdej strony na wolnym ogniu. Gdy już nam się zrumienią z każdej strony wykładamy je do naczynia odpornego i zapiekamy w piekarniku ok 15 min. Po upływie tego czasu filety na pewno "dojdą"nam już wewnątrz. Wystarczy ostudzić, pokroić w centymetrowe plastry i ułożyć na półmisku. Potrawę można udekorować w zależności od pory roku i podawać z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz