Aromatyczny smalczyk do pieczywa
Składniki:
70 dag surowego boczku
70 dag podgarla
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
opcjonalnie pieczarki (starte na tarce jarzynowej)
Wykonanie:
Tłuste kawałki mięsa mielimy przez maszynkę i delikatnie topimy. Gdy w garnku już zaczął się wytapiać tłuszcz, dodajemy pokrojone na paski kawałki mięsa. Dusimy dalej na wolnym ogniu, aż mięso będzie podsmażone ale nadal miękkie. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem dusimy do zeszklenia cebuli. W międzyczasie dodajemy przyprawy w odpowiedniej ilości aby uzyskać odpowiedni smak. Gotowe danie przekładamy do pojemnika, studzimy a następnie schładzamy w lodówce. Świetnie smakuje ze świeżym, grubo ukrojonym chlebem.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz