czwartek, 8 września 2016

Aromatyczny smalczyk do pieczywa

A oto moja odsłona smalczyku do pieczywa. Smalec z tego przepisu jest aromatyczny, dobrze się smaruje a na przyjęciach grillowych pierwszy znika ze stołu.

Gotuj z Mariolą
Aromatyczny smalczyk do pieczywa

Składniki:

70 dag surowego boczku
70 dag podgarla
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
opcjonalnie pieczarki (starte na tarce jarzynowej)

Wykonanie:

Tłuste kawałki mięsa mielimy przez maszynkę i delikatnie topimy. Gdy w garnku już zaczął się wytapiać tłuszcz,  dodajemy pokrojone na paski kawałki mięsa. Dusimy dalej na wolnym ogniu, aż mięso będzie podsmażone ale nadal miękkie. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem dusimy do zeszklenia cebuli. W międzyczasie dodajemy przyprawy w odpowiedniej ilości aby uzyskać odpowiedni smak. Gotowe danie przekładamy do pojemnika, studzimy a następnie schładzamy w lodówce. Świetnie smakuje ze świeżym, grubo ukrojonym chlebem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly