Sernik jak pianka |
3 paczki herbatników
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 serek mascarpone
1 masło roślinne w kostce
6 jajek klasy L
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. mleka w proszku (niegranulowanego)
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 olejku cytrynowego
2 mleczne czekolady lub masa krówkowa
Wykonanie:
Herbatniki
ułożyć na blasze (25x28) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozdzielić
białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Do drugiego naczynia
przełożyć masło, ser, ser mascarpone, żółtka jaj - zmiksować razem.
Następnie dodać cukier puder, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną -
zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, olejek cytrynowy i delikatnie
wymieszać łyżką.
Masę wylać na blachę z herbatnikami i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 50min.
Po
wyjęciu i częściowym ostudzeniu polać roztopioną czekoladą lub masą
krówkową. Można udekorować np. płatkami migdałowymi.. Odstawić do
wystudzenia. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz