piątek, 9 września 2016

Sernik jak pianka

Sernik, który bardzo lubię. Świeżo po upieczeniu jest delikatny jak ptasie mleczko, póżniej lekko tężeje. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnego, ciężkiego sernika.

Sernik jak pianka
Sernik jak pianka
Składniki:

3 paczki herbatników
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 serek mascarpone
1 masło roślinne w kostce
6 jajek klasy L
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. mleka w proszku (niegranulowanego)
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 olejku cytrynowego
2 mleczne czekolady lub masa krówkowa

Wykonanie:

Herbatniki ułożyć na blasze (25x28)  wyłożonej papierem do pieczenia. Rozdzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Do drugiego naczynia przełożyć masło, ser, ser mascarpone, żółtka jaj - zmiksować razem. Następnie dodać cukier puder, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną - zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, olejek cytrynowy i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać na blachę z herbatnikami i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 50min.
Po wyjęciu  i częściowym ostudzeniu polać roztopioną czekoladą lub masą krówkową. Można udekorować np. płatkami migdałowymi.. Odstawić do wystudzenia. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly