piątek, 9 września 2016

Makaron ryżowy z kurczakiem

Jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Świetnie wygląda również posypane posiekanym szczypiorkiem albo świeżą kolendrą, która tu wyjątkowo pasuje. Polecam dla fanów kuchni azjatyckiej i nie tylko.
Makaron ryżowy z kurczakiem
Składniki:

2 paczki makaronu ryżowego po 200g
1 pierś kurczaka
1 papryka czerwona
6-7 pieczarek
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple. W tym czasie zajmujemy się kurczakiem. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do ugotowanego makaronu. Na tej samej patelni podduszamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane w plasterki pieczarki. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy do makaronu i kurczaka. Łączymy razem drewnianą łyżką, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Musimy uważać na sól bo sam sos sojowy jest słony. Gotowe. Na talerzu można posypać zielonym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly