czwartek, 8 września 2016

Papryka marynowana

Lubię ten przepis. Jest sprawdzony przez lata. Czasami dodaję cebuli lub jak tym razem bez niej.  Zalewa nie jest za kwaśna i nie za słodka, lecz w sam raz. Marynowana papryka świetnie sprawdza się do wykorzystania w zimie jako warzywo do obiadu, dodatek do sałatek lub pasztecików. Należy tylko pilnować czasu marynowania, bo nie ma nic gorszego niż miękka papryka ( no chyba tylko makaron "nie-al dente").
DSCN1655
 Składniki:

3 kg papryki
1 szkl. octu
5 szkl. wody
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie, liść laurowy
po łyżce oleju

Wykonanie:

Składniki na zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min.. W tym czasie przygotować papryki, umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski dowolnej szerokości. Do umytych słoików wkładamy po liściu laurowym i kilku ziarnach ziela angielskiego.Można również dosypać ziarna gorczycy. Każdy słoik napełniamy ciasno papryką, zalewamy gorącą zalewą i wlewamy po łyżce oleju na każdy słoik . Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy 5 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly